....................................

 


 

 
Vuxensmisk på Sjösjukan


Den tidigare skamfilade studentpuben Sjösjukan är nyrenoverad och fullsatt.
Att nya golv, lite vit målarfärg, en fondvägg och några spotlights blandat med en uppsjö av Ingvar Kamprads klassiska soffa Klippan kunde göra underverk som resulterade i en gigantisk kö redan klockan 21:00 var det få som kunde ana.

Efter åratal av närmast obeskrivligt svineri i en lokal där det var okej att kissa i en hörna (gammal fördom, reds anm) och dansa på borden har ett antal rederier sponsrat en ”extreme make over” som resulterade i en brutalt snygg studentpub.
Vem som kom med den geniala iden att ha en gemensam pub för vilda sjöbusar, popsnören till mediestudenter och sjuksköterskor är och för blir troligen oklart men faktum är att det som tidigare nämnt var kö hit redan klockan nio på kvällen. Merparten av gänget i kön har, enligt snacket som gick där, för vana att smita in via det närliggande parkeringshuset när tid på dygnet och utskänkningstillstånd inte riktigt kommer överens. Nu har gänget bakom ”nya” Sjösjukan flyttat fram ett par bänkrader i plugget och lärt sig ett nytt ord. Ordningsregler.


Sjösjukans ordförande Krikor Missagian var nöjd med öppningskvällen

Fan, nu måste man ju gå ut för att blossa, säger Emanuel Sparring och ger sin kompis en hundring att dricka upp i steget på väg ut. Rökning har varit ett omstritt kapitel i Sjösjukans historia. Tidigare har en cigg trots rökförbud inte alltid varit ett problem inne i lokalen. Nu får man snällt förpassa sig ut när suget efter ett steg närmare döden genom inmundigande av ful-pinnar infinner sig.

En hundring på Sjösjukan räcker till inte mindre än fem öl, om man inte vågar sig på ställets egenkomponerade drink ”Crash and Burn”. Den innehåller en massa sprit och ett basebollträ. Effekten sägs vara slående. Priset också.

Hur de rederier som sponsrat ansiktslyftet tänkt när de plöjt ner pengar i en lokal som med största sannolikhet kommer att resultera i framtida sjömän med alkoholproblem är också oklart.
Krikor Missagian, mannen bakom rodret har förklaringen.
– Det är mycket konkurrens mellan rederierna både på land och till sjöss idag. Därför är de angelägna att etablera sitt namn hos studenterna på sjöbefälsskolan i ett tidigt stadium, säger han.
Mitt under pågående utfrågning i Sjösjukans förråd kommer en av barkillarna in med något vilt i blicken.
– Rom?, frågar han.
– Finns det ingen här så är det slut, svarar Krikor.
Det är fortfarande kö klockan 22:30 och ingen Rom finns kvar i baren.
– Alla ska in, det är bara att vänta lite, säger Krikor.


Emanuel Sparring och Sweinung Heslestad

I en av de röda Klippansofforna som är utplacerade som öar i lokalen sitter en mycket nöjd stamgäst vid namn Sweinung Heslestad.
– Jävligt skönt med en premiär utan en massa kanapéer och skit, säger han och sippar på sin Singha.
Emanuel Sparring sitter vid samma bord. Han var med och byggde Sjösjukan för dryga tio år sedan och är imponerad av renoveringen.
– Är det inte helt fantastiskt att ett gäng söndagsbakfulla sjöbusestudenter kan koka ihop ett hak som ger stans etablerade krögare vuxensmisk med lite Ikeamöbler, säger han när vi går ut.

Hur jag kom hem, kommer jag inte ihåg.


Kalle Karlberg

Foto: Dennis Nilsson

Publicerad 2007-02-11

Fler bilder från kvällen finns här >>>