....................................
Kalmarcity bland häxor och brädspel !


För trettonde året i rad arrangerar spelföreningen Calcon ett spelkonvent i Kalmar. Ett hundratal spelsugna själar från alla delar av Sverige har letat sig fram till Jenny Nyströms lokaler, där ett flertal föreningar samarbetat för att kunna erbjuda ett stort utbud av alla möjliga sorters spel. I tre dagar kunde man lira rollspel, brädspel, figurspel eller ta del av liveföreningen gripens ”liverollspel” som hade Inkvisitionen som tema för årets utstyrsel och handling


Calcons tanke med arrangemanget är i grund och botten att erbjuda ett
alternativ för dem som inte är intresserade av sport utan av spel.

– Det är extra skoj när nyfikna föräldrar kommer in för att se vad deras barn håller på med och få lite inblick i deras värld, sa arrangören Tobias Andersson under den intressanta rundvandringen.

En vandring som tog sin början i Mickelsfrändes provisoriskt inredda butik i ett av klassrummen. Där kunde man till förmånliga priser hitta allt mellan himmel och jord som behövs i en värld av spel. I rummet bredvid satt två grupperingar och spelade brädspel. Erik Ramelius och Daniel Eriksson med två vänner hade laddat upp med ett parti ”Munchkin”, ett kortspel som parodierar på rollspel och vars regler av utrymmesskäl inte kan beskrivas i den här artikeln.

– Det finns väldigt mycket kul att hitta på här och vi sitter tills vi blir zombies allihopa, berättar Erik Ramelius med en sömnig röst.

Favoritkudde
Liggunderlag
Sovsäck
Hygienartiklar (för allas trevnad)

”Och använd dig av dina sovtillbehör lite då och då i alla fall, så kommer du må bättre och slipper huvudvärk…” Denna rekommendation hittar man på Calcons hemsida. Det är bara att ta med sig favoritnallen och säga hej till John Blund i ett av de klassrum som fungerar som sovsalar. Att vara på konvent är som att bege sig på en ”minisemester” i sin egen stad. En semester där man får ägna sig åt sina intressen och träffa många nya människor.

Vi traskar vidare och kommer till klassrummet där det om några timmar kommer att starta en turnering i figurspel. Figurspel innebär grovt förenklat att man ställer upp arméerna mot varandra på en filtmatta och sedan förflyttar soldaterna med hjälp av en linjal. Bågskyttar rör sig 20 tum, luftburna 40 och på det sättet uppkommer det strategiska inslaget, att trupperna sedan har speciella egenskaper och förmågor förgyller spelupplevelsen. De som fastnat för figurspel behandlar sina arméer med en stor dos av kärlek, de målar och skapar unika karaktärer och hjältar.

Calcon arrangerar även Sm i Settlers of Catan som en del av konventet. Genom olika kvaltävlingar på olika konvent har deltagarna kvalificerat sig till helgens final. I vinstpotten hägrar att bli en av de två lyckliga svenskarna som får representera Sverige i världsmästerskapet i Essen, Tyskland. Settlers är ett brädspel som går ut på att snabbast utveckla livet på Catan genom att upprätta byar, städer och upprusta en militär som skyddar mot illasinnade rövare. Den som först uppnår 10vp tar hem spelet.


Tobias Andersson, arrangör

Vi imponerades av den totala frånvaron av alkohol, istället var det en entusiastisk och glad stämning bland deltagarna. Det gav guldstjärna åt arrangörerna och deltagarna. Tobias Andersson från ”Calcon” kunde ändå inte låta bli att uttrycka sin oro inför framtiden. Det är svårt att hitta rymliga lokaler till en överkomlig kostnad och Jenny Nyström har uttryckt att de kanske inte tänker tillåta Calcon att hålla till där nästa år. Det vore tragiskt om det inte skulle vara möjligt att arrangera ett drogfritt spelkonvent i Kalmar. Det är ett vackert inslag för att avdramatisera ”spelvärldens” oförtjänt dåliga rykte och ge oroliga föräldrar en möjlighet att ta del av vad deras ungdomar sysslar med sent in på småtimmarna…

 

 

Text: Robert Stenegärd
Bild: Dennis Nilsson

Publicerad 2007-01-07


Isabell Haraldsson från LAJV-gruppen Gripen


"Det är taskiga tider, de säger att jag är en häxa men det är inte sant!" My Bäck i väntan på rättegång för häxeri.Johan Jonsson, Studiefrämjandet (t.v.) och Magnus Rönnberg, entusiastisk figurspelareDyrgrip för figurspelare...Erik Ramelius och Daniel Eriksson i full koncentration under ett parti Munchkin"Figurspel har gått ner sedan datorspelens intåg men vi hoppas det ska öka igen!" säger Johan Petersson