....................................

 


 

 
Tidens makt över ditt liv

– Arrestera dina tidstjuvar

Den 4 mars samlades återigen Klimatpiloterna i Kalmar för att diskutera ett nytt ämne, och bli tillgivna en ny utmaning. Kalmarcity.se var där för att ta del av händelsen när den femte utmaningen påbörjades – tidsväxling. Medlemmarna i Klimatpiloterna fick lyssna och häpna på Fredrik Warberg, aktiv inom projektet Tidsverkstaden. Med oroväckande fakta som att den genomsnittliga svensken lägger sju år av sitt liv på tv-tittande fick Fredrik många att tappa hakan och bli förskräckta.
– Då måste det vara ett väldigt intressant program, säger Fredrik Warberg.
Just onödigt tv-tittande är ett bra exempel på en ”tidstjuv” som Fredrik ofta nämner, en tidstjuv är något som du lägger ner tid på fast som egentligen inte är väsentligt, istället borde vi lägga vår tid på att öka vårt eget eller vår omgivnings välbefinnande, menar Fredrik.
Vi kan inte fortsätta att spendera vår tid på det sättet vi gör, vi måste bli mer medvetna om konsekvenserna. Många människor i dagens samhälle lever ett stressat och påfrestande liv, dom lider av tidsbrist. Detta kan få stora konsekvenser på vår livskvalité och miljön, eftersom vi på grund av vår tidsbrist använder oss av helt onödiga metoder, till exempel att ta bilen till mataffären när man egentligen lika gärna skulle kunna ta cykeln och samtidigt spara in ett motionspass på gymmet.
 Men det är inte bara vårt stressade liv som skapar problem, det är också hur vi upplever oss själva. Vi vill leva ett så perfekt liv som möjligt, och när vi ser att någon har det bättre än oss själva lägger vi ner mycket tid på att uppnå samma situation som dom.
– Det är farligt att jämföra oss med andra, säger Fredrik.
Människor har olika grader av hur effektiva dom är och vilka förmågor dom har, att jämföra sig med andra är mycket farligt eftersom människor helt enkelt är uppbygga på olika sätt, och vi kan inte alltid uppnå samma mål, menar Fredrik.
  Efter föreläsningen fick lyssnarna delta i en livlig diskussion om ämnet som resulterade i hektiska dialoger. Ibland blev det en smula för högljutt.
– Det här är inget debattprogram, säger Fredrik lite humoristiskt.

Tills den 2 april har klimatpiloterna på sig att avsluta denna utmaning och skriva en rapport över hur det gick, vad dem valde för tid att byta bort och mot vad. Jag kommer dock förmodligen att fortsätta titta på tv, jag kan ju helt enkelt inte missa nästa avsnitt av Simpsons.

Mattias Bolin

Kalmar 2008-03-05