....................................

 


 

 
Svante Samuelsson - KFF´s sportchef

Svante Samuelsson har suttit i omklädningsrum sedan han var sju år gammal, kanske var det därför som saknaden efter den speciella jargongen, de stora matcherna och publiken blev så stor efter att han lagt skorna på hyllan. När erbjudandet, att bli sportchef för Kalmar FF dök upp så behövde han inte många sekunders betänketid innan han tog sig an utmaningen.

– Jag känner mig ganska nöjd med tillvaron. Jag får jobba med något som ligger mig varmt om hjärtat, fotboll. Dessutom neutraliserar det helt klart abstinensen nu när man lagt av… säger en för dagen avslappnad och munter sportchef när vi möter honom i klubbens lokaler vid Fredrikskans.

Svante Samuelsson är inne i en hektisk period, det är 2 månader kvar till avspark i allsvenskan och likt alla klubbar letar man efter spelare som kan förstärka laget. Kalmar FF har i år gjort klart med Arthur Sorin, högerback från Stade Rennais. En fransman i allsvenskan, hur kommer det sig?
– Erik Edman rekommenderade honom och jag reste ner och kollade in honom i en match. För att vara fransman så är han skandinavisk i såväl spelstil som kynne så det är en spännande värvning, säger Svante och fortsätter prata om de nyförvärv som knutits till klubben. Från Halmstad har man gjort klart med talangfulle Patrik Ingelsten, en talangfull lirare som under förra säsongen hamnade lite i kläm bland nyförvärv och skador och därför fick spela i ovana positioner. I Kalmar har han värvats med ambitionen att spela högermittfältare. Kalmar FF har gjort många lyckosamma värvningar de senaste säsongerna, vilket förmodligen beror på att klubben har en tydlig strategi och lägger stor vikt vid spelarens personlighet. När det gäller att värva offensiva spelare har man under en längre tidsperiod varit inne på ”brassespåret” eftersom det inte finns ekonomisk möjlighet för en mindre klubb att värva spelare av sådan kvalité i Sverige. För att få brassarna att trivas har man en heltidsanställd tolk som är med på träningarna, detta för att kommunikationen ska funka och för att de ska känna att de har samma förutsättningar som övriga spelare.

Svante Samuelsson ansvarar även för budgeten och berättar att klubben har en välskött ekonomi. Spelet i Royal league och Intertoto-cupen gav lite sköna extra slantar, men det är en riskfylld verksamhet, en degradering till superettan skulle innebära ett hårt ekonomiskt bakslag. Kalmar är en av få svenska klubbar som ser positivt på Royal league.
– Förvisso kan det vara svårt att locka publik den tiden på året och planerna är i bedrövligt skick. Men samtidigt är det är ett lyft att få möta större klubbar som Köpenhamn och Rosenborg.

Vad är då hemligheten bakom Kalmars framgångsrika säsonger? Sportchefen pekar på ett par viktiga pusselbitar som bidragit till de fina placeringarna. Ledarstaben med Nanne Bergstrand i spetsen agerar väldigt klokt och vet vilka positioner och spelartyper de vill förstärka laget med. Klubben genomsyras av kontinuitet med en tränare som har ett stort stöd från föreningen. Nanne är inne på sin femte säsong i Kalmar FF, vilket är en väldigt lång tid i ett fotbollsklimat där kraven på snabba framgångar är stora. Hans ledarstil passar som handen i handsken i en liten klubb, därtill har han den där speciella förmågan att få ut maximalt av det spelarmaterial han förfogar över.

En liten klubb måste vara lite ”småslug” för att hänga med de större klubbarna, med laganda och organisation kan man slå de stora elefanterna ett par år men i längden blir det svårt, enligt Svante.
– Därför är den nya arenan så viktig för oss, vi kommer att kunna erbjuda publiken en större upplevelse och rent ekonomiskt är det nödvändigt för att kunna hänga med de andra klubbarna, förklarar Svante Samuelsson.
Avslutningsvis frågar jag vilken spelare han skulle välja om han fick plocka vem han ville från någon av de andra allsvenska klubbarna. Svante Samuelsson tänker inte många sekunder innan han konstaterar.

Jag är väldigt nöjd med den trupp vi har idag så det är omöjligt att svara på. Däremot ska vi fortsätta att arbeta hårt och irritera de större klubbarna, säger Svante Samuelsson målmedvetet.
 

Text: Robert Stenegärd

Foto: Magnus Carlsson