....................................
”Har ni druckit nån glögg idag?”

Lars Winnerbäck turnerar just nu Sverige runt med låtar från sitt senaste album Daugava. I söndags spelade han i sporthallen i Kalmar.

Foto: Erika Svensson

Skivans sound skiljer sig en del från hans tidigare plattor. Winnerbäck känns väldigt svensk, han är känd för sina visor och sina dova, berättande texter. Han sjunger ofta om resor han gjort till storstäder i Europa, dit han åker för att finna någon slags mening eller inre ro. På Daugava har han tagit sin stil ett steg längre och blandat in fioler och mandoliner, vilket resulterar i en blandning av folkmusik och poprock.
På årets turné har Winnerbäck lämnat sitt gamla kompband Hovet hemma, bortsett från Johan Persson och Anna Stadling. Han har istället sällskap av bland annat två violinister Malin-My Nilsson och Anders Nygård, och Ola Gustavsson på mandolin. De nya musikerna och deras instrument ger en ny klang till Lars Winnerbäcks äldre låtar. Det är kul att höra dem i nya tappningar. Ingen soldat har aldrig känts så levande som med den här uppsättningen. Det kan emellertid bli lite för mycket av det goda och en del låtar, till exempel Ani DiFrancos Du hade tid, tappar sin finstämda ton och sin enkelhet.
När Anna Stadling och Lars Winnerbäck sjunger den senaste singel Om du lämnade mig nu är det svårt att tro att inte Miss Li står på scenen. Stadling sjunger så otroligt likt Miss Li vilket ger gåshud längs hela ryggen, upp i hårbotten.
Winnerbäck spelar nästan alla spår från Daugava. Publiken sjunger med, men det är ändå på hans gamla låtar som sporthallen lyfter. När bandet spelar introt till Hjärter dams sista sång sjunger publiken första versen innan Winnerbäck ens hinner gå fram till mikrofonen. Men han spar de riktiga guldkornen till slutet av konserten. ”Har ni druckit nån glögg idag? ” ropar han till publiken. De inbitna fansen är snabbt med på noterna och sjunger första versen av Hugger i sten. Sen följer Kom ihåg mig varpå Lars Winnerbäck och hans band lämnar scenen för att med detsamma bli inropade igen.
De blir sammanlagt inropade tre gånger innan ljuset tänds i taket och det är dags att gå hem. Kvällens absoluta höjdpunkt är Kom änglar. Winnerbäck berättar att han inte tänkt spela låten eftersom han är rädd att folk ska tröttna på den. Men det går inte att tröttna på Kom änglar, det är helt omöjligt.

Jessica Göransson

Kalmar 2007-12-03

Konsertbilder finns här >>>