....................................
Electric Friday på Palace!


Foto: Martin Sjöström

Takida och förbandet Crazy Lixx fyllde Palace under fredagens konsert.

Electric Friday 14 december 2007 fick bli svaret på många frågor.  När Undertecknad såg Skånes stoltheter Crazy Lixx på KM för några år sedan var det rent utsagt ett jäkla farande upp och ner på bord, stolar och dylikt. Man skulle kunna tro att det var attityd och överskottsenergi som låg bakom bandets uppträdande och förutom att det låg en hel del sanning bakom den tesen får vi nog säga att Crazy Lixx back then helt enkelt hade en för liten scen. Det skulle aldrig falla mig in att säga något ont om KM men det är tydligt att ett band av denna kaliber kräver en scen av visst omfång.  De flesta band har en, möjligtvis två frontfigurer men med trumsetet placerat (av olika, förmodligen tekniska, anledningar) framme vid scenkanten visar sig alla av detta bands medlemmar vara fullfjädrade entertainers, komplett med värsta Carola-vinden i hårmanarna (det är ingen förolämpning).   Bandet har dessutom, enligt min mening, vuxit som låtskrivare och placerat sig i den absoluta förtruppen av den våg av svensk 80-tals partyrock (även känd som glam/sleaze) som vi just nu upplever.

Takida
Kvällens huvudakt Takida står dock för den största skrällen. Frågan är om ens tidigare Palace-giganter som Europe och Backyard Babies fått ett sådant mottagande som Takida fick denna kväll. Två låtar in i setet får det sångaren Robert Pettersson att utbrista: ”Fan, Kalmar nu ligger ni på plus, det här hade vi inte väntat oss!” och det är lätt att förstå vad han menar. Takida är ett mycket bra band, rutinerat live (första sättningen såg dagens ljus redan 1999), de är kompetenta låtskrivare med en mycket välförtjänt grammisnominering i kikaren, dock är det aningen överraskande (för att inte säga upplyftande) att ett band som spelar en så tydligt samtida amerikansk form av hårdrock har fått ett sådant genomslag i Iron Maiden- och glam/sleaze-Sverige. Men det är bara att gratulera, helt enkelt är det väl så att kvalitet går hem oavsett genre. Hatten av!

Palace skakade och var den här kvällen inte ett levande bevis på att Kalmar är en hårdrocksstad att räkna med så ska undertecknad äta upp glassplittret på Palace´s dansgolv (det är en hel del…).

Skål!

Krister Danielsson

Kalmar 2007-12-14

 

Crazy Lixx

Takida