....................................
Ska'n'Ska på Sjösjukan!

 

Förra årets stora succé på sjösjukan, bandet Ska'n'Ska var återigen på plats för att genomföra en spelning under lördagen. Kalmarcity fick en pratstund med en av bandets frontfigurer, basisten Anders Ekström

 Hur känns det att vara tillbaka och uppträda i Kalmar?

– Det känns kul att vara tillbaka. Sjösjukan är ett roligt ställe att lira på, en annorlunda publik. Den är högljudd och ganska mansdominerad. Första gången vi spelade här var vi oroliga att stilen inte skulle gå hem men det gjorde den. Vi fick en väldigt fin respons. Det skulle vara skoj om vi fick fler spelningar när vi ändå är i stan.

Anders Ekström kastar vakande blickar över sin axel. De nio medlemmarna i bandet far omkring kånkandes på utrustning. Scenen ska riggas. Tiden är knapp. Bandet har just anlänt med buss från flygplatsen. ”Nu kan vi inte bli fler bandmedlemmar, då får vi inte plats i bussen…”, säger han och skrattar och vill ha nästa fråga så han inte missar soundchecken.   

Hur skulle du beskriva musikstilen?

– Ska’ är framförallt glad musik. Det är fest med mycket blås, rytmer, up-tempo och energi. Stilen är en föregångare till reggae, vi inspireras mycket av latinamerikansk musik. Själv närmade jag mig ska’ genom punken: The Clash, the Specials, madness; såna influenser.  

Beskriv bandet?

Vi är nio medlemmar som har vuxit till en stor familj. Det är många olika personligheter i bandet, som kommer från olika delar av Stockholm och som har varierande musikaliska bakgrunder vilket vi ser som en styrka.

Barchefen Tobias Andersson går förbi oss där vi sitter och genomför intervjun. Han använder ord som inte lämpar sig för publicering. Irriterat berättar han att musikern som ska låna ut kvällens trumset är försvunnen och att han ringt halva stan. Jag frågar vad de skulle göra utan ett trumset och Anders Ekström skruvar oroligt på sig. ”Det skulle bli problem men vi skulle självfallet genomföra en spelning. Vi skulle få improvisera på nåt sätt.” Bandet har börjat sin soundcheck och Anders Ekström vill bort till de andra och lira bas. Ok, en sista fråga säger jag:

Hur ser framtiden ut?

Vi har varit i Tyskland och England och genomfört spelningar. Där kände vi att vi gick hem och blev uppskattade. Vi har nyligen spelat in vår första självbetitlade EP, Ska’n’Ska och hoppas på att få göra en fullängdare inom ett år.

Trumsetet hittar in genom entrén i sista sekunden och en barchef med svetten i pannan pustar ut. Jag tackar för pratstunden och Anders Ekström traskar bort till de andra grabbarna och börjar ladda inför spelningen.

Av: Robert Stenegärd
robert.stenegard@kalmarcity.se

Publicerad 2006-10-22