....................................
Emmabodafestivalen, Rasslebygd


Ingen vet om det är sant som det sägs, att det är sista gången Emmabodafestivalen äger rum. I tjugo år har festivalen lockat folk till Rasslebygd och satt det lilla samhället på kartan för många musikintresserade i hela Sverige. Under mina timmar på festivalområdet så träffade jag mycket trevliga människor från både Skåne, Norrland och allt däremellan.

Efter som att jag själv inte är speciellt van vid festivaler så bad jag de jag träffade på plats att beskriva festivalen. Jag fick en bild av att det var en festival som utvecklats i rätt riktning under dess existens. Och jämfört med andra festivaler så är det mycket mer fest och social snällfylla både vid scenerna och runt tälten, och en sak som uppskattas av många är att man tältar inne på festivalområdet vilken man inte gör på vissa festivaler som delar på scenområde och campingområde som gör att det inte blir riktigt samma feststämning som här på Rasslebygdsfestivalen.

Bilder från
Emmabodafestivalen finns här
>>>

Musiken på festivalen var ju inte den jag kom för att skriva om eller fotografera, men festivalen var inriktad åt indiepophållet men hade ändå en hel det annat att erbjuda, och de flesta jag snackade verkade väldigt nöjda med musiken. Men det är väl lite så med festivalen, att musiken är ett inslag i festen istället för tvärt om. Det ju är folket och inte musiken som är grunden till festen, även om musiken ger väldigt mycket av stämningen i festandet som på alla festivaler.

Det enda negativa som folk nämnde var vädret, men trots mycket regn och kyla så var folk väldigt positiva och verkade trivas bra i gummistövlar på de upptrampade lerbäddarna mellan de olika tältlägren. Under den korta tiden jag var där så var det varierande väder, solsken som man svettades i, solsken man frös i, svinkallt regn och regn som var betydligt behagligare att vistas i, men snö slapp vi lyckligtvis den här sommaren.

Folket är ju festen som jag nämnde innan, och det var livet på festivalen jag försökte skildra i mina bilder. Jag bad folk beskriva festivalen med 3 ord, och några av orden som jag fick till svar var bland annat regn, dans, bärs, kärlek, fest, musik, socialt samt fantastiskt.

Det var väldigt positiv inställning till hela arrangemanget och det skall bli spännande att se om vi får se något mer av festivalen. Spekulationerna bland folket jag mötte på plats gick lite isär angående festivalens framtid, men det är tydligen inte första året det går rykte om att ”detta är sista året”. Nåväl, jag låter väl framtiden utvisa svaret på denna fråga, men jag håller tummarna för att alla festivalgalna människor kan återvända till Rasslebygd även nästa år.

Text & foto: Jimmy Holmevi