....................................
Kaffevagnar, Bredbandskuddar och EM-förlust – Hultsfred 08


Trycket framför Hawaii, smutsen på campingen, maten på festivalområdet, värmen i tältet, moshpiten framför Pampas, de försvunna ölen, de förbrukade pengarna, de nya vännerna och behovet av en ledig vecka efteråt är alla olika delar av en festival – en Hultsfredsfestival.

Drygt 23 000 personer samlades förra veckan på ängarna i Småland för att fira starten på festivalsommaren. Årets Hultsfredsfestival var den 22:a i ordningen och en kritisk sådan enligt många. Rockparty gick i helgen ut med att de på grund av det låga besökarantalet inte kommer att hålla årets budget, men att det trots allt gick hyfsat bra.
Farbror blå säger att det var den lugnaste festivalen hittills, Pete Doherty dök faktiskt upp och Robyn gjorde gigantisk succé

Maten på Hultsfred

Maten som finns att köpa inne på festivalområdet är alltid lika intressant att upptäcka. Bland oxfilérullar, vildsvinskebaber och älgwok fanns det även ett gäng kaffevagnar. Mat och festival i all ära men det finns inget får en att känna sig mer som en människa igen efter en hård kväll framför scenerna – än en  mugg gott kaffe. Kaffet och halv-fyra-langosen var årets topp ett i dryck och mat.

 

 

Läs även:

Hultsfreds-festivalen 2008 >>>

Martin och Tomas recenserar Hultsfreds-festivalen >>>

Intervju med First Aid Kit >>>

Bildspel från Hultsfreds-festivalen >>>


Vädret under årets Hultsfredsfestival har minst sagt varit intressant.
Under dagarna var det knappt så att det gick att ha t-shirt på sig när solen stekte, men när solen gick i moln sjönk temperaturen till grader som krävde både varm tröja och långbyxor. På kvällarna immade det om rösten och till på köpet så haglade det vid ett tillfälle. Kombinera det med ett par sporadiska iskalla regnskurar så ligger du rätt nära vädret på festivalen.

Kuddar
Under fredagen åkte ett gäng promotare från ett större bredbandsbolag runt och delade ut gratis-kuddar till nackömma besökare. Kuddarna tog slut på ett par minuter och räddade många liggunderlagströtta sömndyrkare. Personligen vet jag inte om en skön kudde riktigt kan radera ut bristen av en varm säng – men just då kändes det som en del av himmelriket.

Bakslag
Smolket i bägaren under årets festival måste sägas vara Sveriges förlust mot Spanien. Uppskattningsvis 20 000 av festivalens besökare kom till Hawaii-scenen för att se fotbollen som visades på storbildskärmarna. Och det var nog länge sedan det fanns så många besvikna människor på samma plats i Småland samtidigt. Under matchen visades det även en informationsremsa som berättade att Linkin Snark(förlåt, Park) hade ställt in sin spelning på grund av sjukdom. Tydligen lite av en tradition som Linkin Park har startat med Hultsfred.
En mycket tung förlust för årets spelschema, men det kan mycket väl vara en ekonomisk räddning för Rockparty att inte behöva avlöna en av årets huvudakter.

Människorna
En festival är aldrig en festival utan dess besökare och även om biljetterna inte var slutsålda syntes det en hel del original minglandes på campingen. Bland annat kunde man se Gula Gubben, Kapten Jack Sparrow och killen i någon form av rymddräkt. En vän påstod sig även ha sett bajsmannen springa runt. Utöver dem fanns det emokids, punkare, gothtjejer, strandhunkar, rockare och trubadurer. Det är kombinationen av alla former av människor med olika intressen och åsikter som gör Hultsfredsfestvialen till vad den är.
En festival för alla där alla är välkomna och ingen behöver känna sig utanför.

Tomas Andersson