....................................
HammerFall Has Prevailed


90-tal i Sverige.  Ett svalt ironiskt klimat råder, där ångest var den enda känslan som tas på allvar. Den tyngre rocken präglas av aggressivitet och melodierna lyser med sin frånvaro.  Andra sorter av hårdrock finns, dock ignorerade och ofta rentav mobbade av media och förståsigpåare.

Vitt skilda band som Mötley Crüe, Iron Maiden och AC/DC buntas ihop under rubriker som ”pudelrock” eller ”80-talsrock”.  Allt som hänt innan Nirvanas ”Nevermind”(1991) anses vara något som helst ska glömmas. Hårdrockare är något man kan driva med (såvida inte det tilltänkta offret är dödsmetallare från Smedby, man driver inte med dödsmetallare från Smedby, dylikt agerande får följder).
Sommaren 1997 händer det något.

- Vi ville göra vår grej, starka melodier, energi…positiv energi, säger Oscar Dronjak, gitarrist i, och grundare av HammerFall, den svenska metalscenens flaggskepp som i år, 2007 firar att det gått tio år sedan albumdebuten med ”Glory To The Brave”. En debut som slog ner som en bomb, bara veckor efter att den släppts spelade bandet för tiotusentals människor.
Ett år senare var man på sin första världsturné och efter ytterligare något år, runt släppet av plattan ”Renegade” visste till och med min mormor vilka dom var.


Jubileumsåret har inte enbart bjudit på firande
, tidigare i år skadades sångaren Joacim Cans under en kampsportsträning och i mars lämnade basisten Magnus Rosén bandet.  Bandet vilade dock inte på lagrarna och 10:e april offentliggjordes det att ny basist var Fredrik Larsson, som tidigare spelat i bandet, närmare bestämt på debutalbumet.
Oscar Dronjak är på strålande humör, nyss hemkommen från Teneriffa där bandet spelat in tre nya låtar till samlingsplattan ”Steel Meets Steel- Ten Years Of Glory”.


Nygamla basisten Fredrik Larsson

 Spelningen på Springbreak i Kalmar är den andra med den nya laguppställningen och entusiasmen går inte att ta miste på.
Fredrik Larsson är tillbaka i bandet, kommer Springbreakpubliken att märka någon förändring?
Det kan du ge dig på! Det är en sån kick att ha honom i bandet! Han har gett oss ett nytt driv, vi är riktigt jävla entusiastiska inför festivalsäsongen!
Hur är det med Joacims arm?
Det går bra.  Han får sjukgymnastik och så det ska inte vara några problem…
Det var ett annorlunda musikklimat för tio år sen, hur kommer det sig att ni lyckades?
Vi var väldigt målmedvetna, inte så att vi planerade att vi skulle bli stora, men vi hade en klar vision om vad vi ville göra, både musikaliskt och vad gäller till exempel scenshow.  Sen hade vi tur, tiden var mogen för ett band som vi.
En av era tidigaste inspelningar var en cover på Helloweens ”I Want Out”, numera spelar ni in i Andi Deris (Helloweens sångare) studio på Teneriffa, ni har spelat med de största i genren, händer det att egot skjuter iväg?
Alltså…nej. Till att börja med var vi inte 18 när vi slog igenom, jag var 25.  Vi hade lirat länge i andra band och hunnit bygga upp en ödmjukhet så…nej.  Vi hade erfarenheter och vi visste vad vi ville och det gick inte att lura oss.  Vi krävde från början kontroll. Saker skulle göras på vårt sätt och det gick ju bra.


Oscar Dronjak
Oscar Dronjak är inte svår att intervjua, dels är det ju inte första intervjun han ger och dels ger han ger ett ödmjukt och rättframt intryck, han har en lång utläggning om hur lätt det är att folk kan få fel uppfattning om en bara för att man råkat ha en dålig dag, om hur folk kommer fram och förvånat säger: ”Fan du är ju sjyst ju, men min polare sa…” och så vidare.  Han talar mycket om hur nöjd han är med den nya upplagan av bandet, att den nygamle basisten Larsson spelar med plektrum, något som gett bandet en ny styrka.  När vi ändå är inne på basister passar han på att hissa schlager-metallarna The Poodles (vars basist spelar med fingrarna)

Så nu vet ni det alla basist-wannabees därute: plektrum är jättetufft men fingrar går också bra! Och det är okej att gilla Poodles.

HammerFall har spelat med allt från Deep Purple till Dimmu Borgir men på frågan om vilken turnéanekdot som sticker ut så nämner Oscar Dronjak sagan om HammerFall och soptunnan.
Turnéer kan vara rysligt dryga, mycken väntan under speciellt eftermiddagar.  Metalstjärnor är trots allt människor dom också och man har inte roligare än vad man gör sig.  Vid tillfället ifråga valde bandet ut en soptunna som de tyckte kunde få sätta livet till.  Varpå man stal pyroteknik och skred till verket.  Tunnan exploderade dock inte som planerat utan gav sig iväg på en flygtur.  Denna bragd dokumenterades och kommer att finnas med på en framtida DVD.  I väntan på detta kan man beskåda Dronjak & Co på Skälby lördagen den 25 maj.

 

Text: Krister Danielsson

2007-05-24