....................................


 

 Tjugo år sedan den senaste spelningen i Kalmar

Men ikväll är de tillbaka, ikväll kliver Europé upp på scenen på Palace och det kommer garanterat att bli en minnesvärd show.

- Vi är ett hårt arbetande rockband, säger Joey Tempest och en för dagen avslappnad och munter John Norum sticker in med ord som ”Stenkrossa, energi, bra ljus, bra rockband”.


Joey Tempest förklarar att ambitionen med det nya albumet var att utvecklas och ”pusha” gränserna. Det skulle inte bli en final countdown2. Han förstår inte musiker som envisas med att göra samma sak om och om igen. De senaste åren har han utvecklats som textförfattare och försöker ständigt hitta nya vinklar, vilket märks på den nya plattan ”Secret society” som är en skiva med ett större djup än de tidigare.

- Den nya plattan har ett fräscht sound och jag tycker verkligen om konvolutet. Det känns som ett tidlöst konvolut som inte daterar skivan. Tidigare har ju våra konvolut varit en sorglig historia.

Under kvällens konsert kommer Europe att spela ungefär fem låtar från den nya skivan ”Secret society”. Men givetvis kommer publiken självklart få uppleva de gamla mästerverken, ”Carrie, The final countdown och Rock the night”.

- De har sin givna plats i repertoaren. Men jag kan ju säga att ett är säkert och det är att vi inte går in i replokalen och kör ”The final countdown”. Man vill ju inte heller repa sönder låtarna.

Joey Tempest ser förvånat på mig när jag frågar hur bandets sammansättning förändrats.

- Detta är originaluppsättningen, detta är på riktigt! Du har inte köpt skivan och inte gjort din research, snart får jag recensera dig... Säger Joey Tempest och drar på smilgroparna.

Joey Tempest och John Norum är väldigt jordnära och trevliga människor. Drömmen för en journalist. De skrattar avslappnat och där den ene blir tyst medan han funderar på ett utförligt svar tar den andre vid. De kan varandra utan och innan och verkar trivas i varandras sällskap. Joey Tempest berättar att det fanns en period då de överhuvudtaget inte talade med varandra. De pratade genom turnéledaren med den språkförbistring som ofta följer då man kommunicerar genom en sådan metod.

- Vi har blivit äldre och erfarnare. Vi förstår vikten av att ta pauser och andas. Vi har vuxit upp tillsammans och kan varandra utan och innan. Nuförtiden tar vi hand om oss. Om någon har ett problem så finns vi andra där och stöttar. När vi var i tjugoårsåldern hade vi mycket större egon. Det har vi vuxit ifrån, säger Joey Tempest.

Framtiden ser ljus ut för Europé. Turnén löper över 2007 och redan nu finns planerna på nästa skiva. Och om något inte skulle gå enligt planerna så har de alltid ”The final countdown” att falla tillbaka på.

Text: Robert Stenegärd
Foto: Dennis Nilsson


John Norum och Joey Tempest


Skivsignering på Rocks i Baronens köpcenter


– Det känns härligt att ha killarna här, säger butiksinnehavaren Anders-Petter Lande. Det betyder mycket för Rocks att synas och få bra pr. Skoj att det är mycket folk här.


- Jag har inte lyssnat så mycket på europé, men visst är de bra… Jag är en kändiskramare. Jag kramar alla kändisar som jag ser, säger Jamie Karlsson medan hon väntar på att få krama killarna i Europé.


Baronens centrumledare Patrik Lönell passade på att ta bilder


Bröderna Gustav och Martin Brunby är på autografjakt.
– The final countdown är den bästa låten, tycker Gustav som ser lite nervös ut inför mötet med sina idoler.
- Min favoritlåt är Start From The Dark, säger Martin Brunby.

Bilder från konserten hittar du här >>>


Turnéledaren Mark Johansson håller ett vakande öga över allt som sker runt bandet. Han är inne på sitt sjuttonde år som turnéledare och har jobbat med storheter som Motörhead och Twisted Sister och den legendariska Jonny Winter. Han berättar att livet som turnéledare är ganska annorlunda:
- Det är ganska oglamoröst och slitsamt. Det är inte 8-17 precis. Det är en ganska stressig tillvaro. Men det har ju sin charm annars hade man ju inte hållit på.
Spelningen på Palace ikväll är Europes andra stopp på turnén. Premiären var igår i Lund.
- Det var fullsatt och publiken gav en väldigt bra respons. Det var en bra spelning, säger Mark Johansson och beger sig bort till bandet.