....................................
Emil Jensen förgyllde hösten i Kalmar!


Slam-poet, Musiker, Stå-uppare eller Spokenword-artist?
Att kategorisera Emil Jensen är inte lätt, och varför måste man det?

Skåningen som startade sin "tågturné" under hösten kom till Kalmar för första gången en oktober-måndag och tog oss med på en härlig resa i hans tankevärld.
– Jag har alltid gillat att förena ord med handling och det känns bra att åka tåg istället för att släppa ut en massa avgaser med en turnébuss, säger Emil Jensen och ger sig in i en beskrivning av sin nyligen avslutade cykelturné som han gjorde genom södra Sverige under sommaren, endast med sin gitarr och enkla packning. Vi 75 personer som har kommit till Folkets park denna måndagskväll skulle om man räknade om oss procentuellt till befolkningsmängden rent statistiskt motsvara en publik på 30 000 i London!
– Så när min producent ringer imorgon kan jag säga att rent statistiskt så kom det 30 000 i Kalmar säger Emil med ett leende och fortsätter med snabba kast fram till första sången "Ghana mot Italien".

Han framför sin poesi lekande lätt eller allvarstyngt om vartannat sammanvävt med mellansnack och sånger. Man vet inte vad som kommer härnäst och det känns så befriande att bara sitta och ta emot. Emil tar upp och belyser relationer, samhällsproblem, könsrollsdebatt, glädje och sorg ur nya vinklar. Perspektiven blir ibland svindlande och ändå så självklara. Att Emil älskar att leka med orden och dess innebörd kan man ju inte missa och hans vardagsbeskrivningar i poesi och musik är så härligt igenkännande och belysande.
Undertecknad kan bara säga tack till Föreningen "Scenkonst i Kalmar" och framförallt Emil, för en underbar kväll!

Joachim Sandberg

Kalmar 2007-10-26