....................................
Eldkvarn håller huvudet högt!


Drygt tolvhundra personer tog sig på torsdagskvällen till Lindö vid det gamla epidemisjukhuset för att lyssna på Eldkvarn.

Jag var lite spänd på hur det skulle låta när jag gick dit, det är nog tio-tolv år sedan jag senast hörde Eldkvarn live, och ingen blir ju som bekant yngre genom åren, men deras senaste skiva, Svart Blogg innehåller en del spår som är väl värda att lyssna på. 

Kim Stranne inledde
Konserten inleddes med en duo som bestod av Kim Stranne på sång och akustisk gitarr och Andreas Magnusson på elgitarr. Kim berättade att han har skrivit låtar i drygt tio år, han hör hemma på Hasslö utanför Karlskrona. Men det är först det senaste året han spelat för större publik med sitt band Kollektivet. En mycket passande inledning på kvällen, Kim visade sig vara en duglig textförfattare och framförde sina alster med härlig röst. Andreas spelade fina elgitarrslingor till och duon gick hem hos publiken.

Det kan ju vara ett otacksamt jobb att vara förband till ett annat mer berömt band, men publiken satt och kopplade av i den vackra sommarkvällen i medhavda brassestolar och kylväskorna stod på rad.

Äntrar scenen
Så var det då dags för Plura och grabbarna att äntra scenen. Ikväll var Eldkvarn ett stort band tack vara gästande stockholmare som firade sommar på Öland, vi fick höra både Jesper Lindberg på banjo och Klas Karlsson på saxofon i en del låtar. Eldkvarn inledde med Svart Blogg från nya skivan och fortsatte med Blues för Bodil Malmsten.

Kalmarkille
Jag tror det kan vara kanske tjugo år sedan en Kalmarkille vid namn Ove Karlsson var med på sitt första gig med bandet, då som monitortekniker. Han har sedan dess till och från under åren rest land och rike runt för att göra ljud åt Eldkvarn och ikväll kom Eldkvarn till hans hemstad. Det var första gången han stod på scenen med bandet och spelade trumpet i Kalmar. Jag var tvungen att fråga honom hur det kom sig och fick förklaringen att bandet ville ha lite blås på vissa låtar, och då de visste att han spelat trumpet i sin ungdom så gav de honom order att börja öva igen. Han blåser i totalt sex låtar varav två från scen och de andra fyra från mixplats, och jag måste ge honom den elogen att det lät riktigt bra. På min fråga så sa han att han tyckte det var jättekul. Så ni som såg en kille i urtvättade jobbarbyxor, sandaler och en gammal Eldkvarntröja kryssa fram mellan brassestolarna vet nu att det är bandets ljudtekniker och trumpetare.

Publiken
Publiken kom igång riktigt när bandet spelade Fulla för kärleks skull och Werner Modiggård på trummor fick god hjälp att hålla takten både av publikens handklapp och sin son Adrian som spelade på diverse rytminstrument. Jesper Lindberg var lika säker som alltid på banjo och gjorde ett inspirerat solo på Kungsholmskopplet som Carla sjunger på. Bröderna Jonsson funkar fantastiskt bra på scenen tillsammans med barndomsvännen Tony Thorén på bas. Claes von Heijne är stabil på piano och syntheziser och ger låtarna det där lilla extra.

Knäpptyst
Det var knäpptyst i publiken när Plura sjöng sången Huvudet Högt, som handlade om hans mor och hennes bortgång. Han stod ensam på scenen med sin akustiska gitarr och förmedlade sina känslor.

Spelat länge
Med tanke på hur länge Eldkvarn har hållit på att spela, och den enorma låtskatt de förfogar över, så måste jag säga att de allihop kan hålla huvudet högt. Det finns alltid gamla låtar de inte får tid att spela, och nya låtar som kommer till. De ser lite äldre ut, lite mer slitna med mindre hår och i vissa fall större midjemått, men talangen finns där, spelglädjen och skaparglädjen hänger fortfarande med.

Stående ovationer
Texterna fungerar och publiken ger dem stående ovationer. Kvällen avslutades med Pojkar, pojkar, pojkar och någonstans ser jag fortfarande de där små pojkarna på scen som gillar att lira gitarr med sina vänner, och fortfarande återvänder de till pojkåren i många av sina texter, samtidigt som de beskriver en annan värld i senare texter.

Lindö fungerade utmärkt som konsertarena och det enda beklagliga var att jag glömde att ta med mig myggservetter…

Kicki Karlén


Foto: Magnus Carlsson

Kalmar 2007-07-26


Kim Stranne inledde


Ove Karlsson på trumpet


Basisten Tony Thorén


Per "Plura" Jonsson


Jesper Lindberg på banjo