....................................
Basshunter på Palace i Kalmar


Ikväll står Jonas ”Basshunter” Altberg på Palace scen för att framföra sommarplågan ”Boten Anna”. Spelningen blir hans första på länge i en Svensk stad efter en tids intensivt spelande i Finland och Österrike.

Jag tröttnar aldrig på ”Boten Anna”, säger Jonas Altberg, det är ju inte så att jag spelar den privat men på scen, med nytt sound, ny publik så blir det alltid en ny upplevelse.

Under tonåren brottades Jonas med en ganska låg självkänsla. Han berättar att han ställde sig framför spegeln och tänkte: ”Vilken jävla loser du är Jonas…” Under den här tiden skapades hans målsättning att någon gång kunna ställa sig framför spegeln och kunna säga: ”Jonas, fan vad grym du är!”

- Det är dit jag har kommit nu, vilket känns så fantastiskt skönt. Jag får syssla med något jag älskar. Ibland känner jag att jag försummar min familj och mina vänner men samtidigt tror jag de förstår att det gäller att smida medan järnet är varmt, fortsätter Jonas och verkar uppriktigt förväntansfull inför kvällens spelning.
Han berättar att hans musik alltid varit ett verktyg för att få utlopp för hans kreativitet, inte för att tjäna pengar. Det har kommit som en bonus. Jonas Altbergs musik har under åren alltid varit gratis. Kommer det då en ny hit nästa sommar signerad ”Basshunter”?

- Jag är ingen trög människa och varje år kommer det en ny dänga som det svenska folket älskar. Konsten att göra en hit består i att behålla det enkla och inte göra det svårtillgängligt att ta till sig, förklarar Jonas och låter mig ana att det lurar ett par enkla melodier under hans svarta kalufs, en sång som blir sommarens nya landsplåga.
Jonas berättar att livet har förändrats det senaste året. Innan genombrottet var det mest dataspel som gällde, trender och mode var han absolut inte intresserad av.

- Ibland syntes mamma i dörröppningen med någon katalog och sa: ”Jonas den här tröjan är väl fin vill du ha den?” Nu har jag en väldig koll på vad som är inne när det gäller mode. Men har jag tid över spelar jag fortfarande dataspel och pratar med flickor på msn, gärna de som vill visa sig framför webcam, skrattar Jonas med glimten i ögat innan han beger sig iväg för att förbereda kvällens röj på Palace.

Text: Robert Stenegärd
Foto: Dennis Nilsson

Se bilder från konserten här >>>