....................................


 

 Anna Ternheim


Anna Ternhiem slog igenom från i stort sett ingenstans med debutalbumet ”Somebody Outside”, 2004 och hennes tolkning av Broder Daniels låt ”Shoreline” spelades överallt.

- Folk uppfattar det som att man kommer från ingenstans, men det ligger mycket jobb bakom. Jag har ju skrivit texter och spelat i mindre sammanhang i flera år. Den tiden ser inte folk, man ser det från den stunden då folk hör det på radio och det finns skivor att köpa, förklarar Anna Ternhiem.


Hon berättar att hon kom till ett vägskäl för tre år sedan när hon pluggade till arkitekt och musiken började ta överhanden. Hon valde att satsa på att förverkliga det som alltid funnits som en dröm inom henne: att kunna leva på sin musik.

- Det var ett fantastiskt första år jag fick med ”Somebody Outside” och man räknar väl inte med att det ska gå lika lätt eller lika fort i  framtiden. Jag tror det var ett extremt år helt enkelt, fortsätter hon.

Anna Ternhiem gav sig ut på en akustisk turnè som fick blandade recensioner. En del kritiker skrev att det blev för mycket vemod och att avsaknaden av ett kompband lyste igenom. Anna Ternhiem blir tyst en stund innan hon svarar på frågan om hur det känns att få dåliga recensioner.

- Det är tråkigt om någon tycker det man gör är dåligt och man blir glad när någon tycker det är bra. Jag försöker att inte läsa så mycket eller låta det påverka mig. Samtidigt utvecklas man när man spelar mycket live. Jag har ju faktiskt inte hållit på så länge. Jag tycker att det känns bättre att spela live idag nu än tidigare, kanske för att man känner sig mer bekväm i det. På den här turnén kan jag plocka låtar från två skivor vilket gör det enklare för mig.

Den nya skivan heter ”Seperation road” och hennes ambition var att den skulle stå för sig själv och inte upprepa det som hon gjorde på ”Somebody Outside.” Hon ville att den skulle bli större och pampigare med en röd tråd som löper genom skivan. Hon berättar att den nya skivan känns som hon ville att den skulle göra, nu kommer det förmodligen dröja innan hon beger sig in i studion igen.

Vid spelningen i Göteborg förra veckan klev Henrik Bergren från indiebandet Broder Daniel upp på scenen och tillsammans spelade de Henriks låt ”Shoreline” för första gången.

- Det är en fantastiskt fin låt som jag tror att många människor kan relatera till. När man gör en tolkning så gör man det på sitt sätt och när jag plockade ner den så blev det ett par oförutsedda felspel, vilket gör att låten blev i dur och då jag inte är en jätteflink pianist så går den ganska långsamt. Det tog lite tid innan jag och Henrik hittade en kompromiss som funkade, han sjunger ju låten helt annorlunda men det blev skitbra till sist.

Anna Ternhiem gör förmodligen alla Broder Daniel- fans ledsna när hon avslöjar att det nog inte blir några fler tolkningar från deras repertoar.

- Man kanske inte upprepar det som funkat bra en gång. Det kanske inte blir bra igen.

Anna Ternhiem är mån om att inte prata om sitt privatliv. På frågan om hon är sådär vemodig privat som hon framställer sig i sina texter svarar hon.

- Det är en del av mig i det jag gör. Det blir alltid problem när man försöker tolka och läsa in en hel människa i musiken. Jag tycker man ska lämna utrymme åt lyssnaren att lägga till sin egen historia och fantasi. Det vill man inte ta ifrån de som lyssnar. Vem jag är, det är ju egentligen ganska ointressant!

Anna Ternhiem trivs med att bo i Stockholm. Staden har sina fördelar och nackdelar. Det är bra att bo där för alla hon jobbar med bor där och det är ganska praktiskt; men hon kommer inte att bo där hela sitt liv. Det tror hon inte.

Jag frågar slutligen vilka influenser som har format Anna Ternhiem.

- Jag minns jättetydligt från när jag var liten att jag var helt fascinerad av David Bowie. Men det finns ingen röd tråd vad jag lyssnat på genom åren. Jag har nog plockat lite här och där och gjort det till mitt eget, avslutar Anna Ternhiem och lovar att det kommer att bli dramatiskt och vackert i Kalmarsalen när hon kliver upp på scenen. Det kommer att bli mycket material från nya skivan och ett par låtar från ”Somebody Outside”. Det kommer inte att bli som man förväntar sig…

Text: Robert Stenegärd
Foto: Dennis Nilsson