....................................
VOID-festivalen - det här för du för pengarna

Blues Treat
Hur mycket du får ut för biljettpriset beror helt och hållet på hur förutseende du är. Beställer du biljetten i januari så går festivalpasset loss för 200 kronor. Står du i dörren och köper ditt pass landar priset istället på 450 kronor. Men vad fick man egentligen för pengarna?

Det första jag möter när jag äntrar festivalområdet är skrålande gitarr från en liten byggnad utanför. Av ren nyfikenhet så börjar jag självklart min festival med att kolla vad som där försiggår. Där möts jag av nybrobandet ”Purple Kangaroo” som är mitt uppe i en jamsession med Batman som ledmotiv.Men tyvärr infinner sig inte den rätta festivalstämningen på Studiefrämjandes scen.

Jag beger mig istället raskt in till Folkets Hus som under sista helgen i maj förvandlas till ett Mekka för Smålands lilla skara synthare.

 

Läs även:

Intervju med Welle: Erdball

Tysk synt i lyxförpackning

MCM - Tre är bättre än en

Bildspel av Marcus

Bildspel av Nicklas

I entrén sitter två killar och spelar Nintendo 8-bit på en liten TV och lite längre bort  projekteras nya Go-cartspelet till Wii upp på en vägg. I garderoben kan man betala 15 kronor och göra sin egna varma macka.

På vägen till scenerna i passerar jag ett stånd där latexdräkter och dildos är till salu. Inne i ”baren” säljs burköl från systemet för 20 kronor styck och bredvid är en liten scen där ett band från stockholmstrakten förbereder sig för ett gig. Bandet heter ”Massiv Ångest” och efter en halvdrucken öl så börja det låta från den lilla scenen. Sångaren ger järnet från början till slut och musiken för tankarna till ett skräpigare Kent.

Senare ställer sig Ekobrottsmyndigheten på samma scen. EBM ,som är förkortningen av bandet och tillika den genre bandet tillhör, kör hårda synthslingor med fåniga texter och falsksång. Genren  EBM (Electronic Body Music) beskrivs som elektronisk punkmusik och nog är det punkigt minsann. Titlar som ”Totally EJBEÄM” och ”Ein Tasse Jäger” vittnar om musiken ursprung.  

Efter denna upplevelse kräver kroppen en nypa luft. Någonstans bland de få tälten utanför träffar jag på en snubbe i leopardmundering som bjuder på något grumligt i en FunLight-flaska. Han säger att det är mjöd men jag och min kompis tvekar. Efter ett smakprov och några grimaser senare konstaterar vi att det var starkt i vilket fall.

Klockan blir 22.00 fredagens huvudakt Colony5 ställer sig på stora scen. Men trots ett bra låtmaterial så blir det tyvärr aldrig något riktigt drag. Rundgång och stel show kan vara svaret till besvikelsen.

Efter detta beger jag mig hemåt och laddar inför morgondagen. Vetskapen om att festivalens höjdpunkt, Welle Erdball, kommer spela imorgon ger mig ett leende på läpparna innan jag somnar sött med ett svagt tjutande ljud i öronen.


Martin Sjölander

Kalmar 2008-06-02