....................................
Cirkusen kommer till stan!

Glitzy Glow från Kalmar på Café Opera
Timbuktu har haft något så unikt som sommarlov. Detta ger förstås en abstinens som inte låter vänta på sig för allas vår lilla skåning...

Som kompensation till fansen som rutinmässigt sett honom som ett självklart inslag i festivalsommaren har han generöst lagt ut hela sina skiva ”Live!” för fri nedladdning på sin hemsida. Den FRA-lagskritiska Timbuktu har dessutom i samband med sin nya skiva "En High 5 Och 1 Falafel"  lanserat duetten med Dregen tillika senaste singeln, "Tack För Kaffet", på fildelningssajten Piratebay.

Nu är han åter ute på de svenska landsvägarna för att bocka av Sveriges alla orter från Åre i norr till Malmö i söder. Denna kväll har Kalmar i öst fått tillfället att beskåda svenskdansk rap ackompanjerat till funk-toner a´la Damn!

Och det är ingen liten cirkus som anländer till staden. Förutom kompbandet med sina 8 medlemmar är stundtals även Supreme från Looptroop, numera Rockers, sida vid sida med Jason Diakité (Timbuktu) under konserten.

Antingen försöker Timbuktu i desperation tjäna något ynka öre på sin nya skiva i detta land utan hänsyn till copyright eller så gillar han helt enkelt låtarna från den nya skivan bättre. Han lägger mycket mer själ i låtarna från nya skivan än de tidigare klassikerna. Självklart gör publiken det motsatta. Detta gör att konserten aldrig riktigt stannar till. Undantaget är dock när Damn! får chansen att framföra en låt drygt halva in i showen. Energin på scen och i publiken fullständigt försvinner, ett break Palacepubliken förmodligen behöver. Cirkusen slutar självklart med flaggan i topp där klassikerna "The Botten is Nådd" och "Alla Vill Till Himmelen" avlöser varandra för att dagen efter göra samma sak i Halmstad. Musiken blir densamma, men den förändras i tid och rum.

Martin Sjölander

Kalmar 2008-11-30