....................................
Robert är årets artist!


Idag var det final i tävlingen Årets Artist på Larmtorget. Idén bakom tävlingen kläcktes i vintras av radioprofilen Lennart Palm med flera. Tolv olika artister/band har tävlat och publiken har fått rösta fram tre finalister; Eamon O Reilly, Robert Bergeskans och Jelly fick idag spela två låtar var innan juryn, med Lennart Palm som ordförande avgjorde det hela..

Robert Bergeskans ställde upp med ett band av skickliga musiker och framförde egenhändigt skrivna sånger på svenska. Robert spelar akustisk gitarr och sjunger. Det svänger det är rockigt och det går hem. Robert berättar att han skriver alla låtarna själv och sedan lägger bandet gemensamt komp och arrangemang på det. De bor alla i Stockholm, Robert har sina rötter i Högsby från början, har bott tre år i Kalmar och flyttade upp till Stockholm för ett halvår sedan. De har åkt hit för att spela, för spelglädjen för några pengapriser var det inte tal om. Däremot så har de fått spela in en cd tidigare när de spelade på torget.

I tio år har Robert skrivit egna sånger så dagens seger är en väl förtjänt uppskattning. Juryns motivering var bland annat Med mycket god musikalitet, bra melodier, Bra sväng i kompet, smakfulla soloinsatser, bra arrangemang.

Mycket bättre omdöme än så kan få hoppas på, och jag tror nog vi får höra mer av Robert och Rebellorkestern i framtiden.

Jelly spelade också egna komponerade sånger, med sång klaviatur och gitarr. Det var trevligt framfört och ett nöje att lyssna på.

Eamon O Reilly spelade akustiskt gitarr och sjöng två sånger av U2 tillsammans med en basist. Eamon har en härlig röst och kompet låter så rätt. Jag tror nog att många i publiken hade hoppats på honom som segrare, han fick kvällens varmaste applåder.

Jag kan tänka mig att juryn hade ett tufft beslut, tre så olika insatser men ändå så bra musikaliskt framförande från samtliga deltagande. Ett mycket trevligt inslag på larmtorget som jag hoppas återkommer nästa år. Vi hade till och med tur med vädret, det slutade regna lagom tills finalen började, det var inte många tomma stolar på uteserveringarna, det var många som var på torget och lyssnade. Ljudet var bra och på en mycket trevlig volym.

Kicki Karlén

Kalmar 2007-08-12