....................................

Neverstore, Det Nya Millencolin


Neverstore och Millencolin besökte Kalmar och Palace 5 December.

Jag kommer in och soundchecken är i full gång. Millencolin ligger antagligen på hotellrummet och zappar kanaler på dumburken med en tranbärsjuice i handen. På scen står arvtagarna, västgötarna i Neverstore (okej trummisen Erik Lantz är från Söderhamn). Jag får skaka hand med vänstern när jag hälsar på basisten Oscar Kempe då han har bandage på högern.
- Det är en pingisolycka. Vi har ett pingisbord utanför våran replokal och vi lirade tidigare idag och jag ramlade. Jag har inte snackat med någon läkare än men det är nog lugnt att spela, säger Oscar Kempe.
Basisten skadad på samma dag som Sverigeturnén börjat. Ett nybörjarmisstag kan tyckas men det kan man verkligen inte påstå beträffande Neverstore som spelat i totalt åtta år och sedan skivkontrakten för två år sen bränt av inte mindre än 150 gigg. Bland annat har man varit förband åt Sum 41, Good Charlotte, Billy Talent och Backyard Babies.
- Det är nog Backyard Babies vi fått bäst kontakt med. Det är antagligen för att det är dom vi spelat mest med, säger sångaren Jacob Widén.
Väl inne backstage ser man vilka som är de riktiga stjärnorna på turnén. Vid ett bord med alkoholhaltiga drycker står "Starksprit och vin endast till Millencolin".
- Det är för jävligt, säger Jacob Widén smått ironiskt.
Faktum är att det är Neverstore som egentligen är hetast just nu. Med två MTV Europe Music Award för bästa svenska akt två år i rad kan de gamla Örebroarna, läs Millencolin, se sig omkörda på insidan. Självklara följdfrågan blir således: Kommer Neverstore att lägga instrumenten på hyllan i tid?
- Nej jag tror det blir svårt. Även om man lägger av så blir det alltid en återförening några år efteråt. Vi kommer nog spela i 25 år till. Lite långsammare, lite gubbigare, säger Erik Lantz.
Inom den närmaste framtiden kommer de i alla fall att fortsätta sin turné med Millencolin i Sverige för att sedan bege sig till Tyskland för några spelningar.
- Turnén med Millencolin skulle vara längre egentligen men. Men intresset var inte så stort så nu är det ungefär hälften så många spelningar än det var tänkt, säger Jacob Widén.
I USA är skolrocken dock hur stor som helst medan intresset för musikgenren i Sverige inte är lika hippt.
- Det har aldrig varit kreddigt i Sverige med collegerock. Kritikerkåren tycker det är piss. Jag vet han Fredrik Strage skrev om oss någon gång. Det var inte riktigt hans favorit, berättar Jacob Widén med ett hånflin.
Strax efter nyår börjar galorna dugga tätt där Rockbjörnen, Grammisgalan och P3 Guld arrangeras om var tannat. Neverstore tävlar om hela fyra priser med årets svenska grupp, låt, album och live-akt som förtjänta nomineringar i Rockbjörnen. Grammisgalan tänkte de strunta i att gå på.

- Grammisgalan är riktigt torr. Det är ungefär som Bogrens hemma, läs Palace, fast med lite drygare människor. En firmafest med branschfolk där den vanliga uppenbara musiken spelas. Nej Grammisgalan kan kvitta i år, säger Jacob Widén

Martin Sjölander

Kalmar 2008-12-11

Bilder från kvällen finns här >>>