....................................
En magisk kväll med Joe Labero


Joe Labero rankas som en av världens bästa illusionister och kritiker har stirrat sig blodiga för att avslöja hans trollkonster. När han i tisdags underhöll på Kalmarsalen var det tydligt vad hans rykte bygger på. Med hjälp av mäktig musik, bländande ljuseffekter och svartklädda medhjälpare skapade han illusion på illusion.

I Kalmarsalens lobby är stämningen förväntasfylld strax innan showen. De 1 100 biljetterna är slutsålda och församlingen vittnar om Laberos mångsidighet. Det är människor från alla åldrar som trängs i garderobsköerna. Några pojkar går runt i Joe Labero-t-shirts och säljer kortlekar.
Inne i den stora salen letar besökarna efter sina platser medans stämningsfylld musik spelas och de mystiska medhjälparna går runt och tittar avvägande på publiken. Tanken slår mig att det mycket väl kan vara själve Joe Labero som gömmer bakom någon av de maskbeklädda gestalterna.

På scen står det kulisser som ser ut som forntida träportar och när klockan närmar sig 19:30 kommer Laberos butler fram och talar om att showen börjar om knappt fem minuter.
– Ladies and gentlemen, please turn of your mobilephones, är hans sista ord innan han försvinner in bakom kulisserna. Strax därpå kommer musiken igång och allas blickar riktas mot scen.

Kulisserna försvinner och medhjälparna kommer fram med ett bord, på bordet fäster de två svarta käppar och på dem en visirförsedd hjälm. En av de kvinnliga medhjälparna kommer fram med ett svart skynke som de hänger över käpparna och hjälmens krage. Musiken når sin kulm och när ljuset fixeras på bordet drar en nyframtrollad Joe Labero bort skynket och tar av sig hjälmen. Hur han kom dit är det ingen som vet och publiken sitter som stora frågetecken.
Joe Labero är vid det här laget en väl bevandrad underhållare och med 89 000 sålda biljetter bara i år i Sverige har han självförtroende och en utstrålning som heter duga. Med snabba gliringar och pikar till spontant utvalda personer i publiken lockar han till skratt lika ofta som till förvåning.
Mitt i showen är det paus där publiken kan SMS-rösta fram ett trick av tre som Labero ska göra, i lobbyn står folk i klungor och diskuterar hur han lyckas göra allt han gör. En självsäker herre i kostym står och predikar sina egna lösningar på illusionerna, hans vänner tittar skeptiskt på honom.

Borttrollad journalist
Efter den korta pausen fortsätter Labero där han slutade, storslagna illusioner med svärd och bord varvas med skickliga kortlekstrix. Efter ett tag står Labero ensam på scen framför kulisserna och håller i en stor svart ballong.
– Det här är en magisk sfär, kan alla i publiken ställa sig upp och sträcka upp fingrarna i luften, låt sfären vandra.
Labero kastar ut ballongen i publiken som roat börjar putta runt den i den stora salen.
- Vi tar in fler sfärer, tolv till, säger Labero och snart hoppar 13 ballonger runt i salen.
Efter en kort stund av glatt ballonghoppande säger Labero åt publiken att sluta och de som står där ballongerna hamnar ska hålla fast i dem. Jag står plötsligt där med en ballong i händerna och önskar mig långt bort.
- Kan alla som håller i en sfär komma upp på scen, säger illusionisten.
Vi går alla 13 upp på scen och blir ståendes på rad, kulliserna försvinner bakom oss och Laberos medhjälpare sitter runt en stor stålbur. Vi blir om bedda att stiga in i buren och efter att ha låst buren med ett hänglås dras vita skynken upp runt om oss. Vi ombeds knuffa och sparka på skynket så att resten av publiken kan se att vi är kvar. Efter en kort tid av skynkesknuffande, musik och ljuseffekter dras skynket bort och visar upp en tom bur för den oförstående publiken.

Det sägs att en trollkarl aldrig avslöjar sina konster och inte ska jag vara värre Inte varje dag man blir borttrollad av den store Joe Labero. På tv-skärmarna visas eftertexten när publiken lämnar salen. Högst upp står det kaxigt ”Joe Labero, Master of Magic”. Jag går glad och fundersam därifrån och kan inte mindre än att hålla med. Joe Labero är väl värd sitt rykte.

Tomas Andersson
tomas.andersson@kalmarcity.se

Kalmar 2008-03-12