....................................
Emmabodafestivalen 2008


Kalle J, trött på indie och datorproblem

Teknikens under, datamaskinen, har satt käppar i hjulet för Kalle J:s nya skiva. En datorstöld följt av en datakrasch har gjort den nya dansskivan kraftigt försenad.

Han avslöjar att nya skivan kommer bli dansvänligare än albumdebuten ”Om du lyssnar noga”.
- Jag gör musik som jag tycker är rolig just då men grundinfluenserna kommer alltid att vara Daft Punk och Ratata. Första skivan var ganska punkig medan den nya kommer bli mer slick. Inte som Peter Jöback men mindre smutsigt än första skivan. Jag är rätt trött på indie, säger Kalle J.
Förutom sitt soloprojekt Kalle J är Kalle med i Fredrik Åslunds band TIAC och spelar synth. Omvänt spelar Fredrik synth i Kalle J:s band.
- Jag träffade han när han jobbade på mitt bokningsbolag. Sedan började vi spela ihop, säger Kalle J.

Ibland är Kalle DJ på vissa klubbar i Stockholm.
- Jag är ingen DJ på riktigt. Jag bara trycker på start/stopp. I Stockholm är det så att du bli erbjuden att DJ:a om du antingen är lite känd eller bloggare av något slag. Men det är kul att spela musik för människor. Tyvärr slutar det alltid med att jag kör hittarna som alla på dansgolvet går igång på, säger Kalle J.

Spelningen på Emmaboda är den enda Kalle J gör på hela sommaren.
- Jag är inte aktuell med någonting nu egentligen. Den nya skivan beräknas komma till vintern och då blir det mer spelningar. Men det var kul att dom ville ha hit mig, säger Kalle J.

Martin Sjölander

 


Kalle J, foto Daniel Thörnblad

Bilder från
Emmabodafestivalen
finns här
>>>

Läs även:

Rassle punkrockfestival 2008 >>>

Arvikafestivalen 2008 >>>


Kalmars pophjärtebarn har flyttat hemifrån


Bandet Gentle Touch har sedan sin självbetitlade EP vart ett namn att räkna med i popsvängen och det surrades en del om kalmarbandet på divese bloggar ett tag. Sedan blev det tyst. Fullängdaren som skulle följa upp snackisen kom aldrig som förutbestämt.

- Vi ville ha ett skivfodral med en speciell skivupphängning men det blev för dyrt tyckte skivbolaget. Sedan var det lite andra saker också som gjorde skivan försenad, säger Gustav Petersson sångare i Gentle Touch.
Drygt ett år försenat kom ändå skivan vilket följdes upp med ett par spelningar som förband åt franska popkungen Sebastian Tellier, även känd som Frankrikes bidrag i senaste Melodifestivalen.
Följt av detta tog bandet farväl av sin hemmastad Kalmar för att flytta till Stockholm.
- Vi kommer ändå alltid förknippas med Kalmar så vi är fortfarande ett kalmarband, säger Gustav.

Inför spelningen här på Emmaboda har de även tagit in en basist. Det är Jim Pudas, Michael Karlsson i bandets bror, som hoppar in och som numera även är ordinarie i bandets sättning.
- Det blir en annan dynamik med en livebas istället för förinspelad. Jim spelar dessutom på rätt sätt. Han leker inte sönder basen som de flesta basister gör, säger Gustav.
I tidigare intervjuer har det pekats på att bandet är ganska otekniska och fortfarande har en stationär dator med backtracks på.
- Nu har vi faktiskt moderniserat oss och köpt en bärbar. Det blir mycket smidigare så, säger Gustav.

Inom den närmaste framtiden väntar spelningar i Tyskland och antagligen även i England.
- Sedan ska vi försöka hinna med en spelning i Kalmar också, säger Gustav.

Martin Sjölander


Intervju med singlarna i Those Dancing Days

Tyvärr kära läsare. Det är bara 2/5 av TDD som i dagsläget är tillgängliga för sin numera stora fan-skara . Kalmarcity har tagit ett snack med de återstående singlarna i bandet och fått hela berättelsen om Nackatjejerna som på bara två år gått från spelningar på fritidsgården till megahajp i England

Det är Cissi Efraimsson och Rebecka Rolfart som är singlarna i TDD, tiger och björn på fotot ovan, och det är också dom som utgör grundstommen i bandet.
- Det var hemma hos Cissi för 100 år sedan. Vi kolla på filmen ”G som i gemenskap” och plötsligt utbrister Cissi ”Jag måste starta ett band”. Lisa ville också vara med men då sa Cissi att då måste hon vara som Nils i G, berättar random kompis till Cissi när jag står bredvid.

Lisa Pyk Wirström spelar nu synth i TDD och i enkla drag kan man säga att det var så bandet började en gång i tiden. I verkligheten var det lite mer komplicerat.
- Egentligen började allt med att jag (Cissi), Rebecka och Lisa hade ett band. Sedan var jag på en språkresa som för övrigt sög. I alla fall, där träffade jag Mimmi som nu spelar bas. Hon i sin tur kände Linnea som nu är våran sångerska, säger Cissi

När bandet sedan var komplett så spelades en demo in. Låtarna ifrån den lades självklart ut på myspace och sedan började Cissi att promota deras musik:
- Innan demo så var det ganska tradigt. Vi kom ingen vart. Men efter demo så började jag skicka runt till klubbar och artister jag tyckte var bra. Till slut började ryktas om ett band med fem gymnasietjejer i Stockholm och till slut började lite skivbolag höra av sig, berättar Cissi.

TDD har tidigare fått kritik för sin fula klädsel live på scen. I dessa tider med en ny skiva på gång och sommaren full med festivalspelningar har bandet lagt mer fokus på det yttre.
- Vi har fått klädsponsring av Jojjo och Malou i Stockholm så förhoppningsvis kommer den biten bli bättre, skrattar Cissi.

Det märks att tjejer har klivit in i finrummet bland musiker i branschen. Mycket har hänt väldigt snabbt. Alla medlemmar är nu klara med gymnasiet och nyligen lämnade de även sin replokal på fritidsgården i Nacka.
- Nu repar vi mitt i Stockholm i samma lokaler som Johnossi och Amy Diamonds kompband. Det är lite finare men visst saknar vi den gamla lokalen lite, säger Cissi.

I höst släpper bandet sin första fullängdare. Just nu bubblar nya singeln ”Run Run” på p3 och allting ser ut som att bandet kommer följa upp succén från första Ep:n.
- Vi har utvecklats sjukt mycket sen första demon. Vi är mycket mer tekniska nu och framför allt känner vi oss säkrare live. Nya skivan är mognare och mer lekfull på samma gång, säger Rebecka.

Det blir definitivt inte det sista vi hör av TDD. De har nämligen skrivit kontrakt för två skivor till med skivbolaget Universal som för övrigt köpt upp deras tidigare bolag v2. Håll till godo.

Martin Sjölander