....................................
Eamonn O’Reilly - irländsk nöjesprofil


Eamonn O´Reilly

Första gången jag såg honom så stod han på Söderports scen och rappade till beats som åstadkommits av en mikrofon nedstoppad i en tuba (!). Men Eamonn O’Reilly är betydligt mer än enbart en festlig pajsare. Han har ett band, han har varit festivalgeneral, varit kanonmat i Talang samt ligger i startgroparna för att göra Kalmar till Skandinaviens huvudstad för irländsk musik. Därtill är han ett ytterst tacksamt intervjuoffer, informationen och planerna sprutar ur karln och redan på ett tidigt stadium står det klart att vi har att göra med en av Kalmars intressantaste nöjesprofiler.

Bördig från Dublin, Irland har han slutligen hamnat i Kalmar. Undertecknad har vistats en del i Dublin och har ett nära förhållande till musik från Den Gröna Ön. Det började med Thin Lizzy som ledde mig till The Dubliners som ledde mig till The Pogues vars sångare, den legendariske Shane MacGowan har lirat en hel del med bandet The Popes som Eamonn O’Reilly inom en snar framtid ska plocka till Kalmar. Världen är liten.

Irländsk folkmusik är en oerhört bred genre, populär hos alltifrån träskpunkare till mormödrar. Dock skrapar de flesta enbart på ytan, säger Eamonn O’Reilly. Man köper en Dubliners-samling och tror att man har koll. Irländsk folkmusik har spridit sig, beblandat sig med andra genrer och tycks enbart stärka sin position snarare än att vattnas ur. Många stora artister är okända i Skandinavien men skulle kunna få en stor publik om de bara fick en möjlighet att uppträda. Det är här Eamonn O’Reilly kommer in. Planen var att få till stånd en stor irländsk festival redan i år men den svenska byråkratins kvarnar är inte precis kända för att mala fort, i synnerhet inte om man är nyetablerad. Ingen bitterhet råder dock över detta men vi uppehåller oss vid ämnet kulturkrockar som oundvikligen uppstår när öppna, sociala irländare möter inbundna, stela svenskar. Allt beroende på vilken dag det är, naturligtvis.
- Första gången jag kom till Sverige, det var på Öland på midsommarafton, jag tänkte ”shit, folk är galna, här går ju inte att vara kvar”, säger han och skrattar.
Han blev varse om att svenskar minsann lever jävel lika bra som vilket folkslag som helst, förutsatt att de fått lov till det på någon utsatt dag.

Det är alltid intressant att höra utsocknes göra iakttagelser av svenskar och svensk mentalitet och det framgår att svenskar värderar folk på lite annorlunda sätt. Om, säg en framgångsrik, irländsk affärsman går ut och super sig full på en lördag så värderas han efter de bra sakerna han uträttat fram till lördagen. Om en svensk går ut och super sig full så är det detta han värderas efter, oavsett hur framgångsrik eller godhjärtad han varit i veckan. Och sen undrar man varför svenskar är deprimerade…
Eamonn O’Reilly framhåller dock att han älskar Kalmar ”landets vackraste stad” och Sverige och hävdar bestämt att med lite bättre kommunikationer så skulle folk ifrån Irland och resten av Europa komma hit i betydligt högre grad. När hans festival ångar igång så kan vi tala big business. Det finns en motsvarande festival i Danmark som drar tiotusentals besökare från när och fjärran. Musikgenrens hemland ser naturligtvis PR-tillfället och sponsrar och rapporterar.

Ser man på festivalernas utveckling de senaste åren så är det ”breda” evenemang, som Hultsfred som tappar medan nischade festivaler som Sweden Rock slår rekord efter rekord. Lokalt sett tycker jag mig se ett gyllene tillfälle för Kalmar och regionen, om Mönsterås har sin blues, om Hultsfred har sin cred- pop, varför skulle inte Kalmar kunna bli den irländska musikens stad? En bred och omtyckt genre, representerad av en passionerad arrangör, skulle kunna sätta fart på kulorna. Besökarna måste trots allt äta, dricka och sova och den stämning evenemanget skulle skapa skulle ge Kalmar en skön stämpel.

Lokala politiker och investerare borde ta detta tillfälle i akt. Fram till dess kan Kalmarborna njuta av en serie Eamon O’Reilly-importerade artister. Den 27/6 spelar han själv med sitt band på Pipes Of Scotland, tillsammans med bland annat Kim Stranne. 6 juli spelar ungerska (irländsk musik behöver inte komma från Irland) Paddy and The Rats och den 7 augusti anländer de i genren väldigt kända The Popes.

Kom ihåg var ni hörde det först.

Krister Danielsson

Kalmar 2009-06-13