....................................
Crucified Barbara på Palace!


Foto: Atia.

Att kalla Palace för knökfullt fredagen den 1 maj 2009 är väl kanske att ta i men bra band ger inte tappt för en sådan petitess. Samtliga kvällens akter ger energifyllda framträdanden och den tappra skara som hittat till Palace ger ett allt annat än halvhjärtat mottagande.

Det är väl lite så med Kalmar, om inte hypen slagit ut i full blom så har man lite svårt att söka upp bra musik. Alla som var på Palace i fredags kommer dock helt klart att dra med sig tio kompisar per skalle nästa gång något av banden är i stan. Ett visst mått av Valborgsbakfylla kan också spela in när de aningen glesa leden ska förklaras. Oh well, de som inte var där får skylla sig själva…

Man muckar ju inte med brudar som kallar sig Mia Coldheart och Ida Evileye, så är det bara. Crucified Barbaras sångerska/gitarrist respektive bassist är dock på utmärkt humör när de slår sig ner i sofforna i schlagerbaren (av alla ställen.. ).
De är nöjda med publiken och det professionella arrangemanget, de borde veta vad de talar om för sedan albumdebuten ”In Distorsion We Trust” har den Stockholmsbaserade kvartetten utvecklats till ett av landets mest rutinerade liveakter. De har spelat i Europa, USA och Australien samt byggt upp en stor fanskara i ur rocksynpunkt förbisedda länder som Frankrike. Spelningar med legender som Motörhead och nyare akter som American Dog har visat att de åtnjuter stor respekt i musikerkretsar. Undertecknad hade nöjet att se dem på Sweden Rock Festival 2005, en spelning som får ses som deras stora nationella genombrott och jag kan med glädje konstatera att de inte bara behållit den ursinniga energi som alltid varit deras trademark (det kännetecken som får en berusad hårdrockare, misstänkt lik mig själv, att likna dem vid ”ett skenande godståg lastat med dynamit rakt in i helvetets hjärta” det ni..)utan också utvecklats på det låtskrivarmässiga planet, något som singeln ”Sex Action” från det utmärkta nya albumet ” Til Death Do Us Party” är ett lysande exempel på. En åsikt som uppskattas av bandet, som för övrigt inte kan betecknas som speciellt svårpratade. Jag har alltid tyckt att texterna, oftast Mia Coldhearts verk, haft ett lika bra driv som musiken och mycket riktigt finns det bra historieberättare i bandet. Tacksammare intervjuoffer får man leta efter, faktum är att Undertecknad inte får en syl i vädret särskilt ofta men vad gör det när man kastas mellan diskussioner om huruvida man förlorar artistisk trovärdighet om man uttalar sig politiskt, eller utläggningar kring Hammerfalls ölsinne samt hur det känns att köra på vildsvin efter Tysklandsspelningar. Jag får även höra den smått tragikomiska historien om hur de bokades som ersättare för country/pop-någonting- bandet Calaisa eftersom det behövdes ”ett tjejband”. Alltsammans nedsköljt med respektingivande mängder alkohol.
Frågor kring eventuell problematik angående deras kön fnyser de dock irriterat åt. Budskapet är tydligt: you can’t keep a good band down. Oavsett bandmedlemmarnas könstillhörighet. Argumentera mot det, den som kan.

När detta skrivs är Crucified Barbara sannolikt på väg mot Danmark där spelningar med gamla turnépolarna Motörhead väntar. I juni är de tillbaka på Sweden Rock Festival. Förhoppningsvis dröjer det inte länge innan ett av Sveriges bästa och mest lovande hårdrocksband är tillbaka i Kalmar.

Krister Danielsson

Kalmar 2008-05-02

Bilder från kvällen finns här >>>