....................................
Två intervjuer från Arvikafestivalen 2008

Björn Synneby är trött på alla journalister som stavar hans namn fel...

Från klasskompisar till stjärnduo

Senast jag skrev om Pacific hade de bara låten Sunset Blvd uppe på sin myspace. Ett år har passerat och nu återfinns Pacific med kritikerrosade fullängdsskivan Reveries och eleganta musikvideos gjorda av den franske konstnären Stephane Manel.


- Allting bara hände på en gång. Vi var nere och hälsade på Stephane på hans vernissage i Paris och när vi kollade våran email var hela inkorgen full, säger Daniel Högberg.

För att ta historian om Pacific från början måste gå tillbaka till skolbänken. Daniel och Björn gick nämligen i samma klass från trean till nian.
- Vi kände varandra aldrig riktigt då. Det var inte så att vi umgicks eller så, säger Björn Synneby som även är gitarrist i bandet Whyte Seeds.
Det var först år 2000 som de stötte på varandra på en spelning. De kände knappt igen varandra men mötet slutade med att de började träffas då och då för att byta musik och fika tillsammans. Efter några år av vänskap skaffade dom en skrivarlya/studio tillsammans och började spela in musik.

Bilder från
Arvikafestivalen
finns här
>>>

Läs även:

Emmabodafestivalen >>>

Rassle punkrockfestival >>>

- Då fanns absolut ingen tanke att det så småningom skulle bli en skiva. Vi spelade in musik för att vi tyckte det var roligt. Nu när det sedan blev en skiva så var det säkert 60 låtar som inte kom med, berättar Daniel Högberg. När Pacific gör en låt görs den i flera etapper. Först läggs trummorna och en månad senare kan en basgång komma till låten. Pålägg och byte av vissa slingor görs kontinuerligt och för en utomsående kan det kännas som att en låt aldrig blir klar.
- Ibland sitter vi riktigt länge med en och samma låt. Ofta när vi tror att låten är klar så måste vi fucka upp den lite, säger Daniel Högberg.
Pacific är ett studioband och när man ser dem live så får man räkna med mycket är redan förinspelat.
- Vi har så mycket som händer i låtarna hela tiden och vi kan inte gärna hyra in en polsk symfoniorkester varje gång vi ska spela live, säger Björn Synneby.
Den nya skivan har fått ett varmt mottagande av kritikerkåren och deras musik börjar även nu sprida sig utanför svea rikes gränser.
- Nu senast fick vi höra att vi låg på a-rotation på kanalerna VH1 och MTV i Indien tillsammans med bland annat Usher och U2. Vi fick även en femma av deras största tidning Bombay Times, säger Daniel.
Snart släpper Pacific sin skiva i USA och restan av sommaren kommmer att bestå av spelningar i England och USA.

Martin Sjölander


Schizofreni från Årsta

 

Han är Rigas, han är Rigas den Andre och han är skivbolaget Flora&Fauna. I grund och botten är han bara Henrik von Euler som spenderar ohälsosamt mycket tid i sin studio.

-När jag inte är i studion sitter jag hemma och käkar mackor framför TV:n , säger Henrik.

På Arvikafestivalen framträder Henrik som soulsynth-karaktären Rigas som dessutom är aktuell med trespårs-EP:n ”Born not to run”.  Det låter enligt min utsago som Fibes oh Fibes insnöade på arpeggios och hårda synthbasgångar.

[lyssna på: myspace.com/rigasthemoron]

Henrik dyker upp på festivalen med sol i sinnet då han veckan innan varit i Barcelona i form av Rigas den Andra:
- Jag spelade på Sonarfestivalen där. Det var väldigt mäktigt att se när 3 000 pers dansa i två timmar till min korkat långsamma bas-trumma-synth-musik.
Rigas den Andra tillhör den nya musikgenren skweee som beskrivs av Henrik som primitiv dancehall-r&b-hybrid där synthen skriker. Henrik är pionjär inom skweee och medger även att han var med och skapade genren.
- Vi hade skweee-marathon i Midsommarkransen här i Stockholm tidigare i år. Då var vi 13 akter. Men musiken börjar sprida sig utomlands och jag vet att länder som Frankrike, Canada och England börjar komma med lite skweee-akter. Det är kul, säger Henrik.
Men Henrik är inte bara artist utan även delägare av skivbolaget Flora&Fauna tillsammans med fyra personer till som har en historia gemensam i det elektroniska bandet ”Moder jords massiva”. Förutom det är han även aktiv i The Swedish Model, en samrådsgrupp mellan olika indiependentbolag för att stävja musikens inträdande i internetåldern.
Henrik von Euler är mannen med många järn i elden och man kan aldrig veta vart man får syn på honom härnäst. Bäst koll på honom får man genom att följa hans blogg rigas.blackside.org.

Martin Sjölander