....................................

 


 

 
Premiär för Hip Hop Workshop i Kalmar

Då var det dags att damma av steppskorna och ta dansgolvet i besittning. Eller nåt. Ska jag vara helt ärlig hade jag inte en aning om vad som väntade när jag klev genom portarna till Jenny Nyströmskolans danslokaler. Då har Martin, Juan och Andreas som arrangerar Hip Hop Workshop bättre koll.

Foto: Martin Petersson

  • Nu hittar vi gunget! Ropar Juan Fuenzalida när han sätter på första låten på skivan.

Ut strömmar en våg av bas, trummor och en och annan saxofon och trumpet. För en annan som knappt kan skilja på tango och vals framstår musiken som något oregelbunden. Men när jag sätter mig ner och iaktar Juans lätta danssteg klarnar det en aning. Det är rytm. Det är takt. Och det är framförallt känsla.
Det har för första gången blivit dags för Hip Hop Workshop i Kalmar och Martin Rosén, en av tre arrangörer, berättar lite om eventet.

  • Min idé om det här är att sprida glädje och det rätta budskapet med dans. Jag har jobbat en vecka i streck med att fixa ihop allt.

Det duggar av ord som coolt, häftigt och soft kring mig och jag är inte riktigt hemma i jargongen. Jag hittar däremot snabbt en bundsförvant i Joel Persson som pluggar Dans och Teater på Öland.

  • Jag har aldrig dansat breaking, det är mest jazz som gäller i skolan, berättar han för mig innan han börjar värma upp.

Detta verkar dock inte vara något som hindrar honom från att en halvtimme senare snurra runt på huvudet och sätta en ”six-step” som om han inte gjort annat i livet. Vissa har det, helt enkelt. Det är bra orättvist.
Martin lär ut Breaking i ett rum samtidigt som Andreas Sanchez och Juan visar hur Hip Hop går till i en annan. Andreas har dansat i 11 år och han säger att det är som terapi samtidigt som han vill dela med sig av sin passion.

  • Det är roligt att dela med sig av sina kunskaper!

Glädjen och kärleken till dansen lyser i allas ögon den här kvällen och efter ett kort snack med Juan i vattenpausen skakar han min hand. Det verkar som att man får vara med ändå, trots att man inte ens kan skillnaden på tango och vals. Coolt.

Dag Ankersen

 

 

 Publicerad 2008-02-06