Bröllopsmässan 2008 >>>

Annorlunda bröllopskläder >>>

Vi frågade besökarna... >>>

 


....................................

 


 

 
Brudklänningar, vigselringar och toastmasters


Foto: Dennis Nilsson

Med ett stadigt flöde av besökare och minglande modeller, klädda i brudklänningar och kostymer, är stämningen hög på årets Bröllopsmässa.
Ett oroväckande molntäcke ligger över Kalmar, men trots en del sporadiska regnskurar dämpas inte känslan av uppklädd fest på slottet


De delar av slottet som används till mässan är fyllda med utställare av allt från vigselringar till bröllopstårtor. Besökarna rör sig runt i rum och miljöer som de gamla vasakungarna konstruerade på 1500-talet.

På visningarna visas det senaste inom bröllopsmode upp. Numera ska det vara frasiga tyger och ”gräddbakelsekänsla” på klänningarna, säger visningsarrangörerna stolt när mannekängerna går upp och ner för catwalken. Publiken är en oformlig massa av par, singlar, unga, gamla, modelejon och uttråkade småbarn.

 

Bröllops-
mässan 2008 >>>

Ovanliga
brudar >>>

Runt omkring
på Bröllops-mässan >>>


 

En del par står och håller om varandra. Blickarna är allvarligt övervägande och det är inte omöjligt att ett par bröllopsplaner börjar ta sin form i takt med att pianisten taktfast framför bröllopsmarschen.

Godis och provsmakningar
I mässhallen delar utställarna ut pennor, godis och provsmakningar för att locka besökarna till just deras monitor. När jag själv står i kön för att provsmaka bröllopstårtor ställer sig en kvinna klädd i kostym mitt i gången och håller upp ett tomt champagneglas.
– Ärade gäster, vänner, blivande brudgummar och brudar. Tillåt mig utbringa en skål för alla blivande äkta par. De leve: Hipp, hipp hurra! Jag är toastmaster och hjälper gärna till att fixa era fester.
Med ett stabilt försäljarleende på läpparna minglar kvinnan sedan vidare för att skåla med fler främlingar. Jag vet inte om hon lyckades charma några blivande brudpar men ingen kan förneka hennes engagemang.

Många besökare
Bröllopsmässan fortsätter fram till fem på kvällen och den ena visningen avlöser den andra. I mässhallarna fortsätter utställarna outtröttligt sin marknadsföring. Besökare går hem och nya kommer till slottet, bröllopsmässan blir allt större och nästa år planeras det att mässan ska vara i två dagar.
Det finns ett gammalt talesätt som säger att man aldrig ska ta med sig sin partner till ett bröllop om man vill förbli ogift. För många fångas av magin och charmen av ett bröllop och vill då också gifta sig. Jag tror samma sak gäller bröllopsmässan för många av paren som lämnade mässan såg ut att gå lite närmare varandra och ha en drömsk glimt i ögonen.

Tomas Andersson

tomas.andersson@kalmarcity.se