....................................

 


 

 
Kalmar Fashion Show 2008


Foto: Jimmy Holmevi

Det råder febril aktivitet bakom kulisserna i Kalmarsalen. Besökarna har börjat trängas i lobbyn och stressen är påtaglig. I sminkrummet fixar sminköserna, frisörerna och healarna med modellerna, i en miljö som kan liknas vid en tomteverkstad för mode strax innan julafton.

Hårslingor ska sprejas, luggar plattas, papiljotter tas ur och sminket ska bättras på - samtidigt som arrangörerna ger ett par sista direktiv.
- Håll inte i klänningen när ni går fram på catwalken och glöm inte att le, säger en arrangör.
I en, för ögonblicket, lugn vrå i sminkrummet sitter hårmodellen Helene Nilsson, 24.
- Det ska bli kul, man går ju aldrig ut på stan så här direkt, skrattar Helene.
Helene Nilssons hår är konstnärligt uppsprejat och bland alla yngre modeller verkar hon utgöra en lugn oas.
- Det är första gången jag går modell här på Kalmarsalen men tidigare har jag arbetat med Avenue Modeller i Göteborg och även gjort en del reklamgrejer, säger hon.
Helene Nilsson, som ursprungligen kommer från Kalmar, studerar annars till läkare i Stockholm men har tagit ett halvårs uppehåll för att arbeta och tjäna pengar.
- Läkaryrket är en bit från modellvärlden men jag kände att det var dags att göra något nytt, säger Helene.

I ett annat rum bakom scenen leker alla de barn som ska visa barnkläder. Bland högar av galgar och kläder är leken vild då ett par barn hittat en tom låda som de hoppar in och ut ur. På golvet i ett hörn sitter Sofie Björklund, 30 men sin dotter Nellie, 1,5.
- Jag jobbade tidigare på företaget som visar upp barnkläder här i kväll och de ringde mig och frågade om Nellie kunde ställa upp, och det kunde hon, säger Sofie.
Lilla Nellie sitter lite blygt i mammas knä när de andra barnen springer runt en bit bort.
- Hon missade sin sovstund innan så hon är lite trött nu, säger Sofie.
Nellie ska under visningen hålla hand med en 7-åring som ser till att hon följer det invecklade gångmönstret på catwalken.

Högt Tempo
När väl visningen har börjat är tempot högt bakom scen, modellerna börjar springa så fort de kommit av scen för att ta av sig kläder, sätta på nya och byta smycken - gärna allt på samma gång.
Särskilt privat är det inte då alla har varsin stol i en lång rad med alla ombyten och snabbt ska det gå.
Är man klar hjälper man kompisen bredvid med sitt och sen ställer man upp och inväntar konferencierernas presentation och house-musikens dunkande.

I det tidigare så stressiga sminkrummet sitter det nu däremot en grupp och väntar. Det är Din Frisörs hårmodeller som ska gå upp sist på visningen.
Många visar upp, utöver frisyren, kläder som Länsmuseet lånat ut. Kläderna spänner över flera tidsepoker i historien och många av klänningarna är original. Men mest extrema är de två modellerna som ska visa framtiden. Det är Sophia Kinnander, 24 och Erika Hedqvist, 22, som fått ta rollerna som visningens mest alternativa mannekänger.
- Planen är att alla vi ska visa 3000 år på 3 minuter. Sist kommer vi som ska spegla framtiden, säger Sophia.
Sophia och Erika har halva ansiktena täckta av ett tjockt lager silversmink. Frisyrerna är ett virrvarr av spikes och tuppkammar.
- De använder oss till de mer extrema sakerna för att vi klär oss så annars också, säger Sophia.
Sophia och Erika är inte nya när det gäller alternativa modevisningar, tidigare under året hängde det bilder på dem inne i centrum då de stod i rockposer. De bilderna var ett av fem svenska bidrag som gick vidare till en tävling i Tyskland.
- Man vill ju vara så unik som möjligt, vi skulle absolut kunna gå ut såhär på stan, säger Erika.

Nervositet
Till slut kommer signalen, genast blir det fart på alla som väntat och alla ska snabbt ställa sig i ordning bakom scen. Mer väntan, någon av de mer ovana modellerna börjar hoppa lite av nervositet.
Publiken syns inte från platsen där modellerna står och väntar, det hörs bara ett högt sorl, en del sporadiska applåder och en och annan busvissling.
Signalen kommer, modellerna går i led bort mot scenens vänstersida där de ska gå in. De väntar på konferencierernas signaler, ett sista djupt andetag och pang. Där går de i sina inövade banor på catwalken när kamerablixtarna smattrar, publiken tittar uppmärksamt och arrangörerna i mixerbåset utvärderar deras minsta rörelser med allvarliga blickar.
Väl av scen börjar några skrika av lättnad men blir snabbt tystade av scenpersonalen.

Visningen avslutas med ett par välkomponerade vitsar från konferenciererna, en weekend i Stockholm delas ut och till sist börjar publiken sakta lämna lokalen. Bakom scen pustar alla ut efter en lång men rolig dag.

Tomas Andersson


Se Jimmy Holmevis bildspel
från Kalmar Fashion Show här >>>

Se Jini Sofias bildspel från
Kalmar Fashion Show här >>>

Kalmar 2008-09-20

 
Helene Nilsson i väntan på visningen.


En av modellerna får nackmassage av Jonas Olsson.


Camilla Nilsson från Din Frisör fixar håret på en av hårmodellerna.


Stressig i klädgången.


Sofie Wistam och Anton Körberg var kvällens konferancierer.


Sophia Kinnander och Erika Hedqvist var kvällens alternativaste modeller.


Makeup-artisten Maria Beronius sminkar modellen Caroline Dourén.


Fullt upp i sminklogen.


Snart fullsatt...


Bildproducenten Janke Liljevall förbereder.


Foto: Tomas Andersson