....................................


Kalmarmaffian


Genom en trappuppgång och en liten korridor i öststatsgrått är det enda som skvallrar om liv i närheten, ett svagt sorl och en bortsprungen indiepopare. Restaurangen på Kungsholmen är så het att den är hemlig. Jag hälsar på hovmästaren och förklarar att jag ska träffa ett sällskap som troligen redan sitter och äter någon stans i lokalen.

– Aha, Kalmarmaffian, svarar hovmästaren artigt och visar mig till rätt bord.

Det var antagligen inte första gången jag konfronterades med begreppet med det var första gången jag reagerade. Stockholm är fyllt av Kalmariter och tydligen ser övriga nollåttor oss som en enda stor familj.

Jag känner långt ifrån alla. Men jag känner till massor. En är brevbärare. En annan är polis. En är bankrånare och en tredje har ett hemligt jobb inom Säpo. En är mördare, en är fritidsledare, en är lärare, en är journalist. Listan kan bli fantastiskt lång och vad vi än gör nu för tiden och vad vi än har i bagaget så har vi något gemensamt. Vi är Kalmarmaffian för resten av Stockholm, kanske resten av världen.  

Kalmarmaffian har nästlat sig in i maktens korridorer. Vi har ett nätverk som sträcker sig planeten runt från skönhetssalonger till motorcykelgäng. Vi når från den skitiga parkeringen under Västerbron till regeringskansliet, från den gyllene triangeln runt Stureplan till Larmtorget. Vi når ifrån Byteatern till Hollywood. Vi har byggpampar, ekobrottslingar, fotbollshuliganer och mäklare i vårat stall. Vi är en komplett organisation, redo att ta över världen. Allt som saknas är en ledare, en Gudfader.

Ordet maffia kan låta något negativt, så jag frågar mig vad Kalmarkollektivet har gjort för att förtjäna detta familjenamn. Har Konkelberrys varit i Stockholm och kissat i papperskorgar? Har otalet firmafester på Berns salonger slutat i handgemäng och misär, eller har Vi med en släpande dialekt svarat ”de gåå ente” på alla tilltal, en gång för mycket?
Faktum är att jämfört med gemene stockholmare är vi väluppfostrade och världsvana. Vi uppfattas som flitiga och pålitliga. Vi tar jobben för infödingarna här uppe för att föregående generation Kalmariter har representerat oss och våran gemenskap på ett föredömligt sätt.
Överväger vi dessutom det faktum att vår historia kantas av ett och annat lik, blir ryktet om Kalmarmaffian än mer respektabelt.
Kanske är det dags för en ”sitt down” så vi kan organisera upp saker och ting och se till att allt blir redigt GUTT.

Kalle Karlberg